Hier een aantal zelf gemaakte recepten ik hoop dat jullie ze lekker vinden.

 

Here some homemade recipes made by me i hope you will enjoy them.

 

Hier einige hausgemachte Rezepte von mir, ich hoffe sie gefallen euch.

 

Mango jam zonder suiker

 

 

 Ingrediënten

 

4grote rijpe mango’s (is ongeveer 1,5kg vruchtvlees)

 

50gr  Geleipoeder

 

450cl  Zoetstof poeder

 

200ml  Water

 

3 Eetlepels citroensap

 

 

Benodigheden

 

1 weegschaal

 

1 maatbeker

 

1 eetlepel of maatlepel

 

1 Pollepel

 

1 dun schiller

 

1 lang schilmes

 

1 groot plat bord

 

2 grootte plastic kommen

 

1 Grote brede pan

 

1 theedoek

 

1 grote opscheplepel

 

1 trechter met groot gat

 

1 staafmixer

 

1 kookwekker

 

Lege glazen potjes afhankelijk van de grote ongeveer 1 per mango

 

 

Bereidingswijze

 

1)Leg de rijpe of half rijpe mango’s een dag van tevoren in de koelkast dan zijn ze beter om te schillen en te snijden.

 

Heb je rijpe en onrijpe mango’s dan kun je de rijpe in de koelkast leggen en de dan de onrijpe in een vensterbank laten rijpen en deze dan ook bij de andere in de koelkast leggen zodra ze rijp genoeg zijn.

 

Schil en ontpit de mango’s en snijd ze daarna in kleine blokjes van ongeveer 0,5 tot 1cm let op dat je niet in de lengte van het vruchtvlees snijd maar dat je de vruchtvlees draadjes doorsnijd anders krijg je slierten in de jam.

 

Het best om de mango’s te snijden is om eerst de platte kant van de pit te nemen en hier van boven naar beneden aan beide kanten het vruchtvlees af te snijden dan heb je twee dikke stukken vruchtvlees daarna snijd dan je de rest er ook af

 

2)Neem de grote brede pan zet deze op de kookplaat en doe daar het water in dan de mango en zet de kookplaat aan op medium warm.

 

Roer de zoetstof en geleipoeder door elkaar en strooi dit ook in de pan en roer het geheel goed door en roer er daarna de citroensap er doorheen en laat dit nog steeds op een medium warmte verwarmen en roer af en toe het geheel door en neem nu de staafmixer en mix zoveel mogelijk alles fijn.

 

3)Neem schone lege (jam) potten en ook de deksels hiervan en zet deze in een bak of schone gootsteen met heet water en leg een theedoek vast klaar op het aanrecht om hier straks de jam poten op te zetten.

 

4)Verwarm nu het geheel op een iets hogere stand en blijf heel goed door roeren totdat het geheel zachtjes begint borrelen/pruttelen nu duurt het nog ongeveer 10 tot 15minuten dan is de jam klaar.

 

Blijf echt goed door roeren anders brand de bodem aan!

 

5)Haal de jam potten uit het water en zet ze op z’n kop op de theedoek zodat ze uitlekken.

 

Neem de grote opscheplepel en trechter en draai 1 potje om en vul deze tot ongeveer 1 cm van de rand dus de kraag van het glas vrij laten en draai dan het deksel er handvast op en zet hem dan op zijn kop dus op het deksel neer en volg zo met het vullen van de rest van de potjes. Na het vullen de potjes een minuut of vijf op z’n kop laten staan.

 

6) Draai nu alle potjes om en laat ze afkoelen als je het goed gedaan hebt hoor je naar een tijdje de deksels klikken dan zijn ze goed vacuüm getrokken en betekend dat alles goed gegaan is.

 

 

 

Advies:

 

*Omdat er geen suiker en al helemaal geen geleisuiker in zit kun je de jam niet zolang bewaren als die gemaakt met suiker er word ongeveer 1 jaar opgegeven bij die met suiker maar met zoetstof zal dit minder zijn. Heb je plek of een extra koelkast dan is het beter om de potjes jam in de koelkast te bewaren dan blijven ze lang goed minstens 1 ½ jaar maar dat kan zeker veel langer zijn dit weet ik niet de jam was nl voor die tijd al op lol.

 

 

Stoofpeertjes

 

 

* 1,2 kg stoofpeertjes (Gieser Wildeman)

* 1fles (0,75ltr) goede rode wijn

 

* 0,75ltr water

 

* 1 zakje gedroogde citroenschil of rasp

 

* 1 zakje sinaasappel suiker

 

* 3 zakjes vanille suiker
* 150g riet of kristal suiker
* 3 kaneelstokjes

 

* 4 Kruidnagels

 

* 2 Steranijs

 

* 1 of meerdere grote (thee) builtjes om de kruiden in te doen.

 

* 1 stuk dun touw.

 

Heb je een groot kruiden ei dan kun je dit ook gebruiken zolang de kaneelstokjes erin passen en het goed afgesloten kan worden kaneelstokjes kun je indien nodig ook doormidden breken.

 

Voorbereiding:

 

Schil de peertjes, Snijd ze in vier partje.

 

Bereidingswijze:

 

*Doe de suiker in een schaaltje en roer de vanille suiker en sinasappelsuiker er door.

 

*Doe de stoofpeertjes in een grote pan en voeg dan de wijn en water toe en strooi dan de suiker er overheen en roer het geheel door elkaar.

 

*Doe de citroenschil, kaneelstokjes, kruidnagel en steranijs in een builtje en knoop dit dicht met touw en doe dit in de pan tussen de peertjes in gebruik eventueel meerdere builtjes.

 

*Breng nu het geheel aan de kook en laat de peertjes op zacht vuur in 1 1/2 uur tegen de kook aan gaar worden. Laat ze daarna in het kookvocht afkoelen.

 

 

Tip: Warm smaken ze het lekkerst.

 

 

Eet smakelijk.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------

 

Kochbirnen

 

 

 

* 1, 2 KG kochbirnen (Gieser Wildeman)
* 1fles (0, 75ltr) Guten Rotwein (Sauvignon, Chianti)

 

* 0,75 ltr Wasser

 

* 1 Beutel getrocknet Zitronenschale Raspel

 

* 1 Beutel Orangenzucker

 

* 3 Beutel Vanillezucker
* 150G Kristallzucker
* 3 Zimtstangen

 

* 4 Nelken

 

* 2 Sternanis

 

* 1 Oder mehr (Tee) beutel zum Einfüllen der Kräuter

 

*1 stück dünnes Seil

 

  Oder wenn Sie ein grosses Kräuterei haben geht das auch.

 

 

 

Vorbereitung:

 

Birnen schälen, In vier Teile schneiden.

 

 

Zubereitungsmethode:

 

*Den Kristallzucker , Vanillezucker und Orangenzucker in eine Schüssel zusammen mischen.

 

* Die Kochbirnen in einen großen Topf geben und dann den Wein und das Wasser dazugeben und dann den Zucker mix darüber streuen, um ihn zusammen zu rühren.

 

* Die Zitronenschale, Zimtstangen, Nelken und Sternanis in ein oder mehr Beutel tun und ab Schließen mit ein Seil und in die Pfanne legen zwischen die Kochbirne.

 

*Bringen Sie jetzt das ganze Zum Kochen und die Birnen bei schwacher Hitze in 1 1/2 Stunden zum Kochen bringen lassen. In der Kochflüssigkeit abkühlen lassen.

 

 

Tipp: Warm gegessen schmecken die Birnen am besten.

 

 

 

lass es ihnen schmecken

 

 

Kokos cake

 

 

190 gr suiker

190 gr zachte boter
3 eieren
180 ml kokosmelk
260 gr bloem
1,5 theelepel bakpoeder
een kwart theelepel zout

 

Bereidingswijze:

 

Verwarm de over voor op 160°Celsius.

 

Vet de bakvorm goed in met zachte boter.
In een mengkom klop je de suiker met de boter op. Voeg de eieren een voor een toe.

 

Daarna de kokosmelk.

 

Voeg de bloem toe, het bakpoeder en het zout.
Bak ongeveer 45-50 min tot de cake klaar is.

 

Laat even afkoelen in de vorm voor je de vorm omdraait.

 

 

Tzatziki

 

 

 

500ml Griekse Yoghurt (10% vet)

 

½ komkommer – fijn geraspt en vocht eruit geperst

 

1 ½  theelepels knoflook poeder

 

1 theelepels dille

 

1 theelepels citroensap

 

½ theelepels zout

 

1 theelepels goede olijf olie

 

klein beetje zwarte gemalen peper

 

 

 

Dit alles door elkaar roeren en minimaal een uur in de koelkast laten staan.